Smartklockor för klättring

Klättring är en populär sport och träningsform som går att utföra både inne och utomhus. När du tränar klättring så tränar du både din fysiska och mentala styrka tillsammans med smidighet, balans och teknik. Det är alltså en rolig sport som kommer med många hälsofördelar. 

Oavsett om du tränar klättring professionellt eller mer som en hobby så kan en smartklocka hjälpa dig att nå de resultat du jobbar  mot. 

Populära smartklockor för klättring

smartklocka klättring (4)

Suunto Traverse

Coros Watch Pace 2 Nylon White

Coros Watch Apex 2 Pro Black

Professionell Utomhusklättring med Smartklockor

Utomhusklättring är en aktivitet som kräver noggrannhet, uthållighet och säkerhet. Där har smartklockor blivit en ovärderlig resurs för professionella klättrare. Det är nämligen ett pålitligt verktyg för att övervaka dina framsteg och även ha koll på din säkerhet. Här är några sätt där smartklockor kan användas inom  professionell klättring:

Navigering och Spårning

En av de viktigaste funktionerna hos en smartklocka när man ska klättra  utomhus är dess förmåga att erbjuda exakt navigering och spårning. Med GPS och inbyggda karttjänster kan klättrare följa sina rutter, mäta avstånd och höjdnivåer samt få realtidsinformation om sin position. Detta är avgörande för att undvika farliga områden och för att säkerställa att man alltid är på rätt väg.

Höjdmätare och Lufttrycksavläsning

Smartklockor är utrustade med höjdmätare och sensorer som kan mäta lufttrycket. Detta är särskilt viktigt för klättrare som behöver övervaka sin höjd när de närmar sig olika toppar. Smartklockan kan ge information om höjdskillnader och eventuella förändringar i väderförhållandena, vilket är avgörande för säkerheten.

Pulsmätning och Hälsomonitorering

Klättring är en fysiskt krävande aktivitet som kan påverka din hälsa. Smartklockor har inbyggda pulsmätare och andra hälsomonitorer som kan hjälpa klättrare att övervaka pulsen, kaloriförbränning och sömnkvalitet. Denna information kan vara användbar för att optimera träningen och säkerställa att kroppen är i god form för klättring.

Väderprognoser och Väderaviseringar

Väderförhållandena kan snabbt förändras i bergen, och det är viktigt att vara medveten om kommande stormar eller andra farliga väderförhållanden. Smartklockor kan ansluta till väderprognosdata och ge användarna realtidsaviseringar om potentiella väderhot. Detta gör att klättrare kan fatta informerade beslut om när det är säkert att fortsätta eller när de ska avbryta sin klättring.

De bästa smartklockorna för klättring

Garmin - Den ultimata smartklockan för klättring

För många klättrare så är smartklockor från Garmin det självklara valet. Deras populära klockor som är anpassade för just klättring erbjuder massor av användbara funktioner som kan inkludera:

Hög tålighet – Flera modeller kommer i militärstandard och tål både vatten, värme och hårda stötar.

Global satellitnavigering – Känn dig alltid trygg när du navigerar i olika terränger med denna pålitliga GPS.

Mät puls och syreupptagning – Denna funktion är extra viktig för dig som gillar att klättra på högre höjder. Här har du alltid koll så att din syreupptagning ligger på bra nivå.

Hälsostatus – Se över din dagsform och gör val av klättring därefter. Klockorna håller koll på din energi, återhämtning och vätskekontroll.

Nödfall – Skicka snabbt din position till dina kontakter om något skulle hända under ditt äventyr. 

Förutom de funktioner ovan tillsammans med många fler så kommer också klockorna i riktigt snygg och sportig design.

Garmin Fenix 7X Sapphire Solar

Garmin Fenix 7X Sapphire Solar, är en riktigt uppskattad klocka för de som gillar klättring.

Det mest slående med Fenix 7X är dess utmärkta batteritid. Med solenergiladdning kan du njuta av upp till 37 dagars batteritid i smartwatch-läge och upp till 122 timmar i GPS-läge. Dessutom ger Power Manager dig kontroll över batteritiden, vilket låter dig anpassa inställningar för att förlänga klockans användningstid.

Klockan är också extremt tålig, med militärstandard för värme-, stöt- och vattentålighet. Dess robusta och atletiska design med stor skärm och användarvänliga gränssnitt gör den perfekt för tuffa utomhusförhållanden.

Fenix 7X erbjuder förinlästa aktivitetsprofiler som är särskilt relevanta för klättrare. Den ger detaljerad träningsdata och hälsoövervakning, inklusive pulsmätning vid handleden och syreupptagningsmätning. Dessutom har den flera globala satellitnavigeringssystem för pålitlig navigering i svåra terränger.

För klättrarnas säkerhet har klockan också praktiska funktioner som energiövervakning, vätskekontroll och återhämtningsrådgivare. Dessutom har den säkerhets- och spårningsfunktioner som kan skicka din plats till nödkontakter vid behov.

Garmin Tactix 7 Pro, Solar

Garmin Tactix 7 Pro, Solar är den ultimata taktiska multisportklockan för professionella klättrare och äventyrare.

Denna klocka är inte bara en grym kompanjon att ha i naturen utan också ett kraftfullt verktyg för att överleva och prestera på hög nivå under klättringsäventyr och andra utmanande situationer.

En av de mest imponerande funktionerna är den solenergiladdning som ger upp till 37 dagars batteritid i smartwatch-läge. Detta är avgörande för professionella klättrare som spenderar långa perioder på avlägsna platser där eluttag är sällsynta. 

Klockan har taktiska funktioner som en dag- och nattläge kompatibel med mörkerseendeglasögon och ett smygläge som ger användarna full kontroll över deras GPS-position och trådlösa anslutningar. Dessutom finns det en Kill Switch-funktion som kan användas i nödsituationer för att radera all användardata och skydda integriteten.

Förutom säkerheten har klockan funktioner som en inbyggd ficklampa, tillgång till flygväderdata och avancerade navigeringsalternativ. Den har även träningsfunktioner som är användbara för klättrare och äventyrare, inklusive höjdmätning, barometer och kompass.

Tactix 7 Pro är helt enkelt den perfekta klockan för professionella klättrare. Den kombinerar avancerad teknik med militär hållbarhet och en uppsjö av funktioner som är avgörande för säkerhet och prestation under extrema förhållanden. 

Garmin Forerunner 955, Solar

Garmin Forerunner 955 Solar är en träningsklocka som är särskilt lämplig för klättrare och äventyrare som vill optimera sin träning och övervaka sin hälsa.

Den här klockan erbjuder flera funktioner som gör den till ett utmärkt val för klättrare som kräver hög prestanda och noggrannhet i sin utrustning.

Precis som klockorna ovan så erbjuder även denna  solenergiladdning, vilket ger upp till 20 dagars batteritid i smartwatch-läge och 49 timmar i GPS-läge.

För klättrare som vill maximera sin träning erbjuder klockan insikter om VO2 Max, träningsbelastning, träningsstatus och mycket mer. Dess pulsmätare vid handleden och Pulse Ox-sensor ger avancerad information om hälsa och prestation, vilket är viktig information under utmanande klättringar.

Dessutom kan klockan användas för att planera tävlingar, skapa anpassade träningspass och förutsäga tävlingstider.

Den har också funktioner som Garmin Coach för personlig träningsrådgivning och LiveTrack för att låta vänner och familj följa klättrarens plats i realtid.

Till vardags är Forerunner 955 Solar också praktisk med kontaktlösa betalningar via Garmin Pay, smartaviseringar och anpassningsbara urtavlor. 

Copyright © All Rights Reserved