Smarta Väckarklockor

Det finns inte bara smartwatches som hjälper dig att räkna steg och hjälpa till att underlätta vardagssysslor, det finns även klockor som hjälper dig att vakna upp med mer energi genom att anpassa ditt sätt att vakna upp på olika sätt.

Hur du vaknar på morgonen är viktigt

Att plötsligt få sin sköna sömn avbruten av en högljudd väckningssignal som kommer ifrån mobilen eller väckarklockan är det nog inte så många som uppskattar. Vi är nog ett flertal som dessutom vaknar av ett ryck och lättare hjärtklappning när detta sker. Som tur är så finns det bättre sätt att vakna upp på. En av de senare teknikerna som har blivit mycket populär är väckarklockan som väcker oss genom att simulera gryningen.

Det är nog inte helt okänt för de flesta att vi människor faktiskt är byggda för att vara vakna dagtid. Hade vi levt ute i det vilda hade vi antagligen somnat när mörkret faller på och sedan vaknat utvilade i gryningen då ljuset kommer tillbaka. Att bli väckt av gryningens ljus känns både naturligt och lugnande.

Precis som att det är viktigt med mörker när vi går till sängs och ska sova, så är det viktigt med ljus då det är dags att vakna.

Gryningssimulator – Vakna på rätt dia med hjälp av ljus

Det finns ett flertal modeller väckarklockor med så kallad gryningssimulator. Istället för att vakna upp av en plötsligt hög signal så kommer du att långsamt få vakna upp i takt med att solen stiger och omgivningen runt omkring väcks till liv.

Vanliga funtioner hos en gryningssimulator:

 • Wake up light – En funktion som ger dig gradvis ökande vitt ljus under 30 minuter. Detta får din hjärna att tro att det är gryning och dags att vakna.
 • Samma funktion men med solnedgång läge där ljusstyrkan minskar under 30 minuter.
 • Val av olika ljud att vakna upp till i samband med att ljuset ökar. Det kan vara fågelkvitter, regn, havsbris och andra naturliga ljudkällor.
 • Val av olika färger på ljuset
 • Fungerar även som en behaglig lampa i sovrummet när man vill varva ner

Att vakna upp med hjälp av denna simulator kommer inte bara att ge dig ett mer behagligt uppvaknande, utan även påverka hela din dag positivt.


Populära väckarklockor just nu

vakna piggare med wake up lightphilips somneo smart väckarklocka
Philips Wake-up Light
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Philips Somneo Wake-Up Light
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

 • Soluppgångssimulering
 • Vakna successivt till stigande ljus
 • Behagligt väckningsljud

 • Soluppgång & solnedgångssimulator
 • Insomningsguide & andningsövning
 • Väckningsljud & avslappningsljud
990:-1 549:-

Besök Produkt

Besök Produkt


Vakna med hjälp av din Smartwatch

För den som är intresserad av att mäta sin sömn och se hur olika uppvaknings-metoder påverkar sömnen så erbjuder de flesta smartklockor funktioner för detta.

Med hjälp av dessa kan du se när du somnade, hur länge du ligger vaken och vänder på dig, när du vaknar upp under natten, djupsömn, REM-sömn, samt hur du vaknar på morgonen. Dygnsrytm är något som ständigt återkommer när man pratar om hur vi människor ska leva för att må bra. Genom att kika på sitt sömnmönster så kan man kartlägga dygnsrytmen och på så sätt lättare göra något åt detta.

För den som varken vill vakna till ljud eller ljus så erbjuder dessa klockor oftast en egen sorts väckning. Ställ in den tid du vill vakna. När det är dags så kommer klockan runt din handled att väcka dig med lätta vibrationer.